La biblioteràpia, la lectura en família i el paper de les xarxes socials com a eines per al foment lector van ser alguns dels temes claus de la  IV Trobada de Ciutats Lectores, que va tindre lloc el passat 3 de juliol al Teatre Avenida de Bocairent. Aquest encontre reunir  a representants dels diferents municipis que formen part d’aquest programa i va comptar amb la presència de  l’alcalde de Bocairent, Xavier Molina Martí i Jesús Figuerola president de FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura.

La iniciativa Ciutat Lectora proposa la implantació estratègica i planificada d’un programa de motivació lectora a l’àmbit municipal de cada localitat participant mitjançant la creació d’un Consell de Lectura Municipal i l’assessorament de tècnics especialistes. En l’actualitat conformen aquest projecte Alberic, el Puig, Bocairent, Corbera, Xeraco, Marines, Paiporta, Utiel, l’Alcúdia i Crevillent.

Durant la trobada es van realitzar xarrades com Booklife. La biblioteràpia com a eina de suport emocional, a càrrec de la periodista especialista en comunicació literària Laura García. A més, els assistents a aquest encontre van gaudir de ponències com  Llegim? campanya d’animació lectora per a motivar la lectura en família, impartida per Rosa Mengual, directora de la Fundació Bromera per al Foment de la lectura. Per la seua banda, el bibliotecari escolar i community manager David Azorín va abordar el paper de les xarxes socials com a aliades de les biblioteques i el foment de la lectura.

IV Premis Ciutat Lectora

D’altra banda, durant la trobada els responsables de les diferents Ciutats Lectores van presentar algunes de les iniciatives que han desenvolupat durant els últims mesos. La programació del matí es va tancar amb el lliurament del IV Premis Ciutat Lectora, un reconeixement als projectes més destacats de l’any i que tenen l’objectiu de visibilitzar les accions realitzades per a fomentar i consolidar l’hàbit lector en els municipis participants. En aquesta ocasió es van premiar projectes com el certamen escolar AlberiContes d’Alberic, el Paseo de los poetas de Marines o la Biblioteca inclusiva d’Utiel. També van ser guardonats les iniciatives Ací estem, d’El Puig; Lectura, espai d’esport, de Paiporta;  Lletres de por, històries de sempre, de Bocairent i el Premi Literari de Xeraco. I com a cloenda d’aquesta jornada tan especial, els participants de l’Encontre van participar en una Ruta Literària pel Bocairent Medieval. 

Organitzat per la Fundació FULL amb el suport de l’àrea de cultura de la Diputació de València , el projecte Ciutat Lectora està integrat dins del Pla Valencià de Foment del llibre i la Lectura 2017-2021 de la Generalitat Valenciana.