El programa Ciutat Lectora, iniciat ara fa tres anys  per  la Fundació pel Llibre i la lectura- FULL en  col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha funcionat com un laboratori experimental d’iniciatives culturals i socials al voltant de l’estímul de la lectura, amb activitats innovadores com els Itineraris poètics que recuperen espais públics implementat al Puig, les Biblioteques viatgeres que donen servei a les aldees d’Utiel o les Cases de lectura de Marines que faciliten l’intercanvi de llibres entre els veïns i veïnes.

Aquestes conclusions han estat presentades en una reunió mantinguda entre el diputat de Cultura, Xavier Rius; el president de la FULL, Jesús Figuerola, i el gerent de l’entitat, Manel JM Romero. Durant la trobada, per prendre el pols al projecte i estudiar noves vies de col·laboració, el diputat Xavier Rius, ha valorat positivament la trajectòria del projecte, destacant la complicitat dels Ajuntaments participants “que repercuteix directament en la ciutadania com a principal beneficiària”.

Utiel, Alberic, Bocairent, El Puig, l’Alcúdia, Catarroja, Marines, Xeraco i Paiporta són els municipis que actualment participen en el programa Ciutat Lectora i que contiunuen treballant en l’analisi de la realitat lectora de les seues localitats per a establir un pla estratègic de lectura que potencie el punts forts i que treballe sobre les mancances de cada població per aconseguir uns pobles i uns ciutadans i ciutadanes més lectors i més lliures.

Els consells de lectura esdevenen veritables Laboratoris de lectura perquè es nodreixen del capital que aporta cadascun dels seus membres i que representen tots els sectors de la lectura de la localitat. Així doncs, són generadors de propostes innovadores que adapten a les necessitats de cada realitat però, a més, segueixen el projecte, l’avaluen i tenen la capacitat de reconduir-lo en cas necessari. Un programa que suma l’experiència i la professionalitat de tots els components del Consell de lectura municipal amb l’objectiu principal de construir lectors i lectores.