Crevillent

Federico García Lorca

Una de les places del nostre poble honra amb el seu nom Federico García Lorca, un dels més grans poetes en llengua castellana de tots els temps.

Lorca nasqué a Fuente Vaqueros, Granada, en 1898 i va morir afusellat després de la revolta militar, en algun lloc entre Víznar i Alfacar, Granada, en 1936.

Lorca va ser poeta, dramaturg i prosista, a més de mostrar aptituds per a la pintura i la música. Se li adscriu a la Generación del 27 i és considerat el poeta de major influència i popularitat de la literatura espanyola del segle XX. És també un dels més grans dramaturgs del teatre espanyol del passat segle.

Des de ben menut va s’interessà per la cultura popular, que conegué a través de les històries i cançons, aspecte que influirà després en la seua obra. El 1918 publicà el seu primer llibre, Impresiones y paisajes; en 1920 estrenà l’obra de teatre El maleficio de la mariposa i en 1921 públicà Libro de poemas. D’aquesta època és un període de formació fonamental en la seua trajectòria: l’estada a la Residencia de Estudiantes, a Madrid, on va conèixer els poetes de la seua generació, com ara Jorge Guillén, Pedro Salinas, Gerardo Diego, Dámaso Alonso o Rafael Alberti.

El 1929 viatjà a Nova York, on va concebre un dels seus poemaris més coneguts, Poeta en Nueva York. També viatjà a Cuba i Argentina, on ja era un autor amb gran popularitat i reconeixement.

Durant la Segona República espanyola, Lorca fou encarregat de la companyia estatal de teatre “La Barraca”, amb la qual va poder produir, dirigir i adaptar obres teatrals del segle d’or espanyol. Amb “La Barraca” va portar el teatre clàssic pels pobles d’Espanya.

Després de la revolta militar que provocà la Guerra Civil espanyola, Lorca va ser afusellat per la seua afinitat amb la República i per la seua homosexualitat.

L’obra lorquiana és considerada un dels cims de la literatura de espanyola. La seua poesia és el reflex d’un sentiment tràgic de la vida i en ella conviuen la tradició popular i la culta mitjançant un estil on la metàfora és el recurs retòric central.

En la seua obra són recurrents els temes (l’amor, la mort, el desig, l’esterilitat) i els símbols (la lluna, l’aigua, la sang, el cavall, les herbes, els metalls).

Algunes obres destacades:

Poesia

Romancero gitano (1928)

Poeta en Nueva York (1930)

Poema del cante jondo (1931)

Sonetos del amor oscuro (1936)

Teatre

Bodas de sangre (1931)

Yerma (1934)

Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores (1935)

La casa de Bernarda Alba (1936)

Aquest dissabte 9 de juliol ha tingut lloc la 5a Trobada de Ciutats Lectores a Alberic. L’acte va tindre lloc al Teatre Liceu amb la benvinguda de Tono Carratalà, alcalde del municipi, i la participació de les Ciutats Lectores de Bocairent, Marines, el Puig, l’Alcúdia, Paiporta i, la localitat amfitriona que acollia la trobada, Alberic. Cal contextualitzar adés que Ciutat Lectora és un programa d’acompanyament per a la implantació estratègica i planificada d’un programa de motivació lectora en l’àmbit municipal mitjançant la creació d’un Consell de Lectura Municipal i l’assessorament de tècnics especialistes de FULL Fundació pel Llibre i la Lectura, qui, al seu torn, té l’autoria del programa. Així mateix, aquest projecte compta amb el suport incondicional de l’àrea de cultura de la Diputació de València i està inserit dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura que impulsa la Generalitat Valenciana. 

Com a novetat de la trobada anual de Ciutats Lectures, enguany el programa de l’esdeveniment a Alberic va girar al voltant del podcast com a eina de foment de la lectura i va comptar amb la participació de Santi Barrachina, expert en comunicació i divulgador cultural, que realitzà un taller sobre recursos i estratègies per a crear un podcast. A més, els participants van poder aprendre de la comunicació Tàndem, el podcast que ens hauria agradat escoltar, a càrrec de Marina Llompart, editora LIJ i mediadora, i Guillem Fargas, mestre especialista en literatura i bibliotecari escolar, ambdós creadors de TÀNDEM podcast de LIJ. Finalment, la presentació dels projectes que cada Ciutat Lectora ha dissenyat per a implementar-los pròximament i les reflexions sobre l’evolució del programa en cada municipi, es van exposar amb un podcast en directe en què participaren representants dels diferents consells de lectura de totes les Ciutats Lectores que confluiren a Alberic. Entre aquests projectes destacaren: Solta de llibres en la Muntanyeta, de la Ciutat Lectora d’Alberic; Teixint paraules alades, d’Alcúdia; ¿Quién ha dicho vejez? Biblioterapia para mayores, de la Ciutat Lectora d’Utiel; Vesprades de cafè i lletres, de la Ciutat Lectora de Bocairent; S.O.S. Atraco en la biblioteca, de la Ciutat Lectora de Marines; i Carrers literaris, de la Ciutat Lectora del Puig. 

A la trobada varen assistir més de 40 participants que van gaudir del programa en un matí profitós amb el podcast com a protagonista principal així com la tertúlia habitual durant la pausa del café i del dinar entre tots els assistents a l’acte organitzat per Ciutat Lectora. Des de l’organització de l’acte es vol ressaltar l’agraïment i reconeixement cap a totes les persones implicades en la V Trobada de Ciutats Lectores. “Aquests actes signifiquen moments per a conéixer-se i posar en comú diverses experiències i ferramentes emprades per al foment de la lectura en cada població”, indiquen des del cor de l’ens. El fermall de la vesprada fou una ruta històrica i literària per la ciutat d’Alberic oferida pels amfitrions.

El passeig poètic del Puig es renova a través dels versos de Joan Fuster

Diumenge passat es va renovar el Passeig Poètic del Puig, dedicant-lo a Joan Fuster, embellint el passeig que comença al cor del poble i finalitza al cim de la muntanya de Santa Bàrbara amb les seues lletres. Es va cobrir aquest recorregut amb aforismes i poesies de l’escriptor de Sueca, celebrant així el centenari del naixement de l’intel·lectual del miler de cares i renovant el passeig poètic, sota una iniciativa del Consell Lector de Ciutat Lectora, l’Ajuntament del Puig de Santa Maria, la Biblioteca Pública Municipal, la Diputació de València i Fundació FULL. 

Coneixem ben bé el Fuster assagista, dietarista, historiador, crític literari i activista cultural. Però, què és de la seua faceta menys coneguda, però no menys encomiable, com a poeta? Els ciutadans del Puig sí que la valoren i celebraren al turó de Santa Bàrbara recordant-lo, inspirats per la natura amb una climatologia d’ensomni. Una jornada que va fer connectar els assistents amb la seua pau interior a Santa Bàrbara com a indret d’acolliment: un paisatge perfilat per la muntanya de la Patà i el Monestir de Santa Maria com a bressol, la mar al fons de l’horitzó i València de lluny, sigil·losa i guardiana. Després d’evocar Fuster, el cantautor de Cocentaina, Andreu Valor, va dedicar-li unes melodies a l’escriptor de l’any, per descomptat, amb la seua poesia com a intermediària. Els participants varen romandre captivats per l’acte, però, la cirereta del pastís fou la intervenció inesperada d’una xiqueta de no més de dos anys. Vestida de primavera, quan el cantant va acabar la seua actuació, es va apropar a ell i li va entregar, espontàniament i plena de tendresa, un ramellet d’olivera i de flors grogues, com el jersei que la vestia. El gest va commoure tot el personal amb el seu detall, tan humà, tan tendre i tan senzill; però, al mateix temps, tan imprescindible.

Una xiqueta entregant un ram de flors al cantant Andreu Valor a l’acte de presentació poètica diumenge passat

La iniciativa dels passejos poètics és una activitat impulsada pel Consell Lector de la Ciutat Lectura del Puig. Cada quatre mesos es crea un passeig farcit de poesia, des de la ciutat del Puig fins al cim de la muntanya de Santa Bàrbara amb faristols escrits per diferents col·lectius de la localitat o fent un homenatge a un personatge literari notable. Fins a l’actualitat, El Puig ha comptat amb passejos poètics escrits per músics, dones, persones majors o xiquets i xiquetes del poble; així com un passeig dedicat a la poetessa Carmelina Sánchez-Cutillas i, actualment, al polifacètic Joan Fuster